Macaroni and cheese (makaroni og ost) er en amerikansk type pastagryte som ligner den britiske retten cauliflower cheese. Retten er en kombinasjon av kokte makaroni og en fyldig ostesaus.
Den først kjente oppskriften til mac’n’cheese ble skrevet ned i 1769
Den nøyaktige opprinnelsen til makaroni og ost er ukjent, selv om den mest sannsynlig kommer fra Nord-Europa, med den tidligste oppskriften som ble skrevet ned i 1769. Den kremete kombinasjonen var en stift av amerikansk mat, og tok veien til USA med tillatelse fra Thomas Jefferson, som, mens han besøkte Frankrike, ble forelsket i fasjonable pastaretter som ble servert der. Han tok med seg nudleoppskrifter og en pastamaskin tilbake, siden dette var mat som ikke var tilgjengelig i koloniene. Som president serverte han makaroni og ost på en statsmiddag i 1802.
Fremgangsmåte – Macaroni and Cheese
- Kok makaroni etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og tilsett litt olje så makaronien ikke kleber.
- Smelt smør og rør inn mel. Visp inn melk og kok opp. La sausen småkoke i noen minutter.
- Rør inn 2/3 av osten i omganger og rør godt mellom hver gang. Smak til med sennep, salt, pepper, sitron og kajennepepper.
- Vend inn makaroni og hell alt i en liten ildfast form. Dryss over resten av osten.
- Plasser formen midt i ovnen på 225 °C og stek i ca. 10 minutter, eller til formen er gjennomvarm og gyllen.
Ingredienser
- sitronsaft(2 ss)
- melk(1.2 l)
- smør(120 g)
- revet ost(250 g)
- makaroni(400 g)
- dijonsennep(1 ss)
- hvetemel(80 g)
- kajennepepper(0.5 ts)