American donuts – kjærlighet ved første blikk

Vi forbinder gjerne American donuts med USA men opprinnelig var det nederlandske immigranter som brakte sine olykoek (oljekokte kaker) til det nye landet.

 

Donuts slik vi kjenner de i dag, med hull i midten, så først dagens lys i 1847 da en norsk-amerikaner ved navn Gregory Hansen tok patent på en utstikker som formet emnet og hullet på en gang. Man begynte å lage hull i kakene siden det gjorde det mye raskere og enklere å få de jevnt stekt så de ikke ble rå i midten.

 

Å lage hjemmelagde glaserte smultringer er lettere enn du tror. Disse er klare på omtrent to timer og smaker som smultringer fra favorittbakeriet ditt, men de er laget i ditt eget hjem. For å få suksess med donut, følg mine nyttige suksesstips og idiotsikker oppskrift. Ved å bruke den samme smeten kan du også lage andre smakstilsatte smultringer.

 

 

Ingredienser – American donuts

 • 90 ml vann
 • 1,5 dl Hel melk (romtemperert)
 • 1 egg pisket (romtemperert)
 • 1 ts vaniljesukker
 • 60g meierismør, smeltet
 • 450 gram hvetemel
 • 60 g sukker
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 1/2 ts (5 g) fersk eller tørr gjær
 • olje til steking (jeg bruker solsikke eller druekjerneolje eller en kombinasjon)
 • (sukker til coating av donuts)

Slik gjør du det

 1. Smelt smør, ha i melk og varm til ca. 37 °C. Rør ut gjæren i melkeblandingen. Rør inn hvetemel, bakepulver, sukker, vaniljesukker og egg.
 2. Kjør blandingen gjerne i mikser eller kna i 5 minutter til du får en smidig og glatt deig. Tilpass mengde hvetemel slik at deigen ikke blir for fast. Sett til heving under plast i 1 time i romtemperatur.
 3. Kjevl ut deigen til 1/2 cm tykk og stikk ut sirkler med et glass eller utstikkering, ca. 9 cm i diameter. Ta et mindre glass og stikk ut et hull i midten, ca. 3 cm i diameter. Sett til heving 1 time tildekket.
 4. Varm smaksnøytral olje i en kjele. Oljen skal ha en temperatur på 180 °C. Bruser det rundt en tresleiv når du stikker den i oljen er den passe varm.
 5. Når oljen slutter å boble veldig rundt deigen er den brun på undersiden og klar til å snus og “koke” på andre siden. De skal bli lyst brune på begge sider.