Cosmopolitan – Sex og singelliv

En cosmopolitan, noen ganger også kalt cosmo, er en cocktail laget av vodka, triple sec, tranebærjuice og ferskpresset eller søtet limejuice. Cosmopolitan serveres vanligvis uten is i et stort cocktailglass, et såkalt martiniglass. Det sies at en ekte cosmopolitan burde være syrlig og litt rosa på grunn av blandingen med limejuice.

Ifølge International Bartenders Association er den opprinnelige oppskriften basert på vodka med sitronsmak (Absolut Citron). Tranebærcocktailen Cape Codder har mange likheter med cosmopolitan. Cocktailen kamikaze likner også cosmopolitan, selv om den ofte presenteres på en helt annen måte.

Opprinnelsen til drinken er omstridt. Cocktailen er trolig laget uavhengig av ulike bartendere siden 1970-tallet. Bareieren John Caine dro fra Ohio og introduserte cocktailen i San Francisco rundt 1987. Samme år lagde Bradley Umane den tradisjonelle versjonen av cocktailen basert på en dårlig beskrevet versjon av den som Cheryl Cook hadde laget. Ifølge Sally Ann Berk og Bob Sennett oppsto cosmopolitan i litteraturen i 1993 og kommer fra New York.

Drinken ble virkelig satt på kartet av tv-serien med Sex og singelliv. Det var er en amerikansk komiserie og sex-komedie som gikk på HBO fra 1998 til 2004. Serien handler om fire single venninner i tredveårene fra New York. Den er basert på spalten Sex and the City av Candace Bushnell. Hovedkarakteren er skribenten Carrie Bradshaw (spilt av Sarah Jessica Parker), som er seriens forteller, Samantha (spilt av Kim Cattrall), galleristen Charlotte York (spilt av Kristin Davis) samt advokaten Miranda Hobbes (spilt av Cynthia Nixon).

Oppskrift på en Cosmopolitan

  • 3 cl Vodka
  • 1 cl Triple Sec
  • 0.25 stk lime, saften
  • 4 cl cranberryjuice

Avkjøl et cocktailglass ved å fylle det med is. Shake alle ingredienser med is og sil drinken i det avkjølte cocktailglasset.

Cosmo er allerede blitt en av de klassiske cocktailene og fikk sin revolusjon sammen med “Sex og Singelliv”-jentene. Selv om den er rosa er den meget kraftig.