BBQ sauce – ingen over ingen ved siden

bbq sauce
Foto: pixabay.com.
En ekte American bbq sauce med masse smak. Lag gjerne en dobbel porsjon når du først er i gang.
Oppbevar sausen i kjøleskap. Denne har så mye “guff” at den holder seg hele våren og sommeren (hvis og når den kommer).
Ingredienser:
  • 1 stk gulløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stk. rød chili
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss soyasaus
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 0,5 dl eplecidereddik
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss worchestershiresaus
  • 3 ss brunt sukker
  • 1,5 ss paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ts salt
  • 2 ts grovmalt pepper

How to make BBQ sauce

  • Rens og finhakk løk og chili. Fres løken i olje til den er blank og myk.
  • Tilsett resten av ingrediensene og kok opp.
  • Skru ned varmen og la sausen koke en liten time til den er passe tykk. Rør av og til.
  • Kjør sausen med stavmikser til den får en jevn konsistens. Tilsett litt vann om sausen er for tykk.
  • Ha sausen på rent, tørt og varmt glass eller flaske og skru på lokk. Avkjøl helt.

Hva kan man bruke BBQ sauce til ?

Grilling er ikke vanskelig, det handler bare om å vite hva man gjør. Det handler om temperaturkontroll og direkte og indirekte soner på grillen. Kort fortalt handler det om å vite når man skal grille direkte over kullet (gassen) og når man skal legge maten over på sonen som ikke har en direkte varmekilde under seg.

Jeg har laget noen retter på grillen der jeg har brukt BBQ-sauser fra Santa Maria. Dette er sausen uten smaksforsterkeren glutamat E 621, noe som er veldig bra, for da er den ikke for salt. Men hva bruker man så slike sauser til? De brukes til å smøre på kjøtt, fisk og grønnsaker under grilling og som dipp til grillmaten i stedet for f.eks. ketchup. Jeg sier under grillingen, fordi om du skal grille et større stykke kjøtt eller tykke stykker fisk eller grønnsaker, så vil maten svi seg hvis man starter med å smøre den inn med grillsaus. Dette fordi grillsauser inneholder sukker og sukkeret karameliseres og det dannes en brent skorpe på maten. Det vil vi jo ikke ha.